Atletikus alapok – Fellépés keresztbe

Az Atletikus alapokban olyan gyakorlatokat veszünk át, amiket minden sportolónak képesnek kéne lennie szabályosan végrehajtani. Javítják a mozgásminőséget és a teljesítményt, illetve segítenek elkerülni a sérüléseket. Iktasd be ezeket időnként az edzéseidbe.

Bizonyára csináltál már dobozra/padra/székre fellépéseket.

A kék a szagittális, azaz harántsík. Ebben dolgozunk a legtöbbet.

Kiváló gyakorlat, akárcsak a guggolás vagy kitörés, viszont könnyen azon kaphatjuk magunkat – ami főképp sportolóként nagy hiba – hogy szinte csak szagittális síkban edzünk. Pedig a pályán nem csak 2 dimenzióban mozgunk, mint Mario és Luigi, és a külső erők sem csak ezekből az irányokból érkeznek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a fellépés haszontalan lenne, hiszen egylábas gyakorlat révén, rávilágít a jobb és baloldal közti eltérésekre, mind erőben, mind mobilitásban és segít visszaszerezni az egyensúlyt. Megtanítja stabilizálni a csípőt és való életben is előforduló terhelésről beszélünk. Például lépcsőzés vagy a futás egy szakaszában is  csak az első lábadon van a súlyod nagy része.

A következő variációban viszont a csípődnek a test mindhárom síkjában kontrollálnia kell a mozgást. Ez a fellépés keresztbe:

Mikre figyelj:

  • A csípőd végig előre nézzen!
  • Használd a csípőhintát lelépésnél, azaz told hátrafelé a feneked, mint mikor egy székre ülsz le.
  • Figyelj végig a kontrollra! Mozgástanulásról van szó, nem kell bizonyítanod semmit. Ne kapkodj!
  • Kezdj alacsony dobozzal.

Ha már stabilnak érzed a mozgást lehet növelni a magasságon, esetleg súllyal is terhelheted, de a fentieket végig tartsd szem előtt.

Építsd be a tervedbe egy nehezebb gyakorlat mellé,  4×10 ismétléssel.

 

Tetszett amit olvastál? Kérdésed van? Leírnád a véleményed? Vitatkoznál?
Tedd meg a cikk Facebook postja alatt!