Utálsz bemelegíteni, igaz?

Csomó idő elmegy vele, nem leszel tőle izmosabb vagy erősebb (pedig közvetetten: de!), edzés közben meg úgy is bemelegszel. Minek vesződni vele. Sőt, ha rendszeresen megcsinálod, még akkor is biztosan sokszor érzel így.

Semmi baj, most meg fogjuk kedvelni!

Együtt.

Nyugi, nem lesz hegyi beszéd és az ölembe sem kell ülnöd.

 

Szóval utálod a dolgot. Tudod, hogy csökkenti a sérülés veszélyt meg ráhangol az edzésre, meg persze egészséges is. De hallottad ezeket legalább ezerszer, már el is engeded a füled mellett. Nem volt még komolyabb sérülésed és míg meg nem történik mindenki elpusztíthatatlan. Megértem. Na meg tényleg, csinálsz 4 sorozat guggolást kisebb súllyal, azzal is bemelegszel és 100% hogy a negyedik végére a hangulat is megjön.

 

Valahol legbelül mégis érzed azért, hogy szükség lenne rá. Csak már annyiszor megjegyezted magadnak és hallottad mástól is, hogy “ja kéne”. Annyira közhelyessé vált, hogy röhögsz egyet és félre is söpröd.

 

Épp ezért biztos, hogy még sosem gondolkodtál el rajta igazán:

Miért nem szoktam bemelegíteni?

(Következetesebbeknek: Miért nem szeretem?)

 

Nem tudom mit csináljak.

 

Pár karkörzés, egy kis futás/taposás? Nyújtás? Kis súlyokkal bohóckodás? Vagy csak menjek fel pár ugrással a munkasúlyig?

Innen nézve tényleg kilátástalan a helyzet. Ki szeretne kétségbeesetten topogni és hadonászni a terem közepén, miközben lerí, hogy fogalma sincs, mit csinál.

Keress fel egy edzőt aki felmér és ezek alapján megmondja mit kéne csinálnod vagy kicsit nézz utána a dolgoknak. A youtube korában beírod h -pre game (vagy akármi ami előtt csinálni szeretnéd) warmup- és keresel egy arcot aki szimpatikus és úgy látszik tudja is, hogy miről beszél. Ezzel nem lehet túlzottan mellélőni, hacsak nincs valami különösebb problémád.

 

Más sem csinálja.

 

Más nem is erős! Meg ha egy kicsit a távolba nézel, lehet észreveszed, hogy az a kemény csávó 2 évvel ez előttről már nem is jár mert mindig fájt a válla. Én szeretném ha még 20 év múlva is itt lennél. Ők nem lesznek.

Nem tudod mi értelme, esetleg rendszer sincs benne.

 

Van az az egyén, aki tudja, hogy “jó meg kell” és meg is csinálja csak azt nem tudja, hogy miért. És pont ezért nem tudja a magáénak érezni.

Ha te állítottad össze, kicsit nézz utána a dolgoknak, ha pedig az edződ kérdezz rá, hogy mit miért csináltok.

És reménykedj, hogy tud is rá válaszolni. Lehetőleg nem csak annyit, hogy olajozzuk az ízületeket.

Ha pedig összevisszaságnak érzed, próbáld meg flow jelleggel összefűzni.

 

A sérülés megelőzés nem érdekel, másra meg mire jó?

 

Nagyon jó kérdés. Van amire még jobb és ezt tutira szeretni fogod.

Teljesítmény növelés. Bezony! Könnyebb szettek, több tárcsa a rúdon, gyorsabb sprintek.

Ugyanis a bemelegítéssel nem csak az ízületeknek teszünk jót. Többek közt aktiváljuk az idegrendszert, ami az erőkifejtésben az egyik legfontosabb játékos. Hogy küldenéd fel a legjobb játékosodat a pályára? Az ágyból felkeltve, álmosan vagy felpörögve, az ellenség vérére szomjazva?

 

Úgysem sérülök meg.

Na ez egy érdekes téma. Van aki tényleg sohasem. És van aki mindent megtesz, hogy ne és még akkor is. Ezt csak a végén tudod meg, de ne legyél rá kíváncsi. Van aki alig törődik az autójával, az olajcsere periódust is csak nagyjából tartja és sosincs baja az autónak. Legalábbis látszatja nincs, lehet megveszed és nálad megy szét minden. Csak a saját testedet még! nem cserélheted le, és ha valami elromlik, nem kapsz zsír újat a Bárdiba sem. Sőt ha hozzá kell nyúlni, sosem lesz már a régi. Ha van benned egy kis alázat az iránt, amit csinálsz, tedd meg hogy rászánsz napi 5-10 percet.

Apropó 5-10 perc. Ha minden nap mozogsz, mobilizálsz mondjuk reggel felkelés után, az edzéseken is sokkal hamarabb bemelegszel, mert már alapból kevésbé mereven és kicsit bemelegedve kezdesz hozzá.

Szerintem ciki.

 

Erre csak annyit mondanék, hogy jó lenne, ha összeszednéd magad és végre saját magadért tennél valamit, nem pedig azért mert ugyan ki mit gondol rólad vagy arról amit csinálsz. A Te életed, a Te céljaid. Ha nem így gondolod, az élet más területein sem lehet könnyű dolgod.

Nálam mindenki, ha nem is feltétlen dekoratívan, de magabiztosan fetreng a földön.

 

Megcsinálom, de nem érzem magam jobbnak.

 

Ismét a módszer vagy a technika lehet a ludas. Lehet alapvetően jó gyakorlatokat csinálsz, de másra sokkal nagyobb szükséged lenne. Edzéseken mi is sokat foglalkozunk a bemelegítéssel, szintén figyelünk a helyes technikára. Mindenki egyéni bemelegítő rutint használ, amit az első állapotfelmérést követően állítunk össze.

+1 Leérsz a terembe és ványadt vagy? Nem érzed magad készen? Nyomd le a bemelegítést a végére biztosan megjön a kedved, ha még akkor sem ismételj meg pár elemet, csinálj néhány extra sorozatot, esetleg próbálj ki valamit, amit mostanában láttál.

 

Kérdésed van? Leírnád a véleményed? Vitatkoznál? Tedd meg a Facebook post alatt!