Kütyü halom – A technológiának kell szolgálnia téged, nem pedig fordítva

A megfelelő teátrális hatás érdekében olvasás előtt indítsd el!

2017. December…

A Skynet még nem vette át a hatalmat. Talán megnézte az összes Terminator epizódot és most biztosra megy. Kkivárja, amíg kihal a Connor család.

Addig is, mi – a társadalom – egyre könnyebbé tesszük a dolgát és egyre inkább a technológiára támaszkodunk. Amivel addig a bizonyos pontig, amíg csak kényelmi funkciókat tölt be, nincs semmi probléma. Itt jön képbe a függőség, amikor valamit már képtelenek vagyunk magunk megoldani segítség nélkül, hiszen minek megtanulni tájékozódni, ha van egyszer navi, meg minek kimozdulni otthonról, ha nézheted másoknak milyen szép a kirakat élete. Közben egyre inaktívabbak vagyunk, a gyerekek szépen elvesztik (vagy már meg sem szerzik) a finom-motorikus képességeiket és lassan egy 4-5 évesnek olyan a testtartása, mint egy 40éves lifetime irodai dolgozónak. Nem azt mondom, hogy készülj fel az apokalipszisre, de azért ne dőljön már össze a világ, ha véletlenül lemerült a telefonod és még előtted áll az egész nap.

Azért ne kedvtelenedj el, a technológia rohamosan fejlődik és ez egy fantasztikus dolog, amíg a helyükön tudjuk kezelni a dolgokat.
Ma megnézzük, hogyan tehetjük jobbá az életünk általa, milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre, hogy jobbat eddzünk, mozogjunk, jobban táplálkozzunk és regenerálódjunk, amíg el nem jön az Ítélet napja.

Alvás, pihenés

Talán életünk ezen részére gyakorolja a legtöbb negatív hatást többek közt a telefon/pc és vele az internet. Ugyanis lehet fel sem fogod milyen erős ingerek érik ilyenkor az agyad, felfokozott öröm, izgatottság kíváncsiság, mindez töménytelen mennyiségben (elég csak végig görgetned a facebook falad), ennek természetesen hormonális következménye is van és te ezek után 3 perccel szeretnél nyugodt álomba szenderülni. Erre a megoldás, ahogy már ebben a cikkben is olvashattad, az ha elzárod magadtól ezeket a forrásokat. Nem egy kicsit sem lehet, mert rögtön beindul az említett hormonális folyamat. Valahogy így:

Ha mégis szeretnénk az esti órákban – nem az utolsó fél órában – például filmet nézni, kicsit netezni, használjuk az alábbi aplikációk egyiket az adott platformokra. Ezek a cirkadián ritmusunkat hivatottak megőrizni, azáltal, hogy kiszűrik a kék fényt. Ez ugyanis olyan érzés a szemünknek mintha fényes nappal lenne és a melatonin (alvási-ébrenléti ciklusainkat szabályozó hormon) termelésünkbe is csúnyán bezavar. A képernyő sokkal melegebb, sárgás-pirosas árnyalatot vesz fel, ami a fenti hatásokon felül a szemnek is pihentetőbb. Eleinte kicsit furcsa, sőt zavaró is lehet, de hamar megszokjuk. Jobb, mint este azon küzdeni, hogy aludjunk, reggel pedig hogy  végre ébren legyünk.
Pc-re és laptopra: F lux. Mobilra: Twilight (nyugi, semmi langyos vámpíros nincs benne) vagy alapból beépített Night Shift mód egyre több készüléken is. A programok egyébként ingyenesek.

Másik gyakori probléma, még ha nem is ingereljük tovább az agyunkat alvás előtt az egész napos pörgés után, mégis sokaknak nehezére esik estére „lenyugodni”. Általában erre minden vendégemnek már az első alkalommal adok egy egyszerű légzésgyakorlatot, de ebben a telefonunk is a segítségünkre lehet, akár egy kis napközbeni szundihoz vagy lazításhoz is. Ezek különböző fehérzaj generáló appok. Ha szereted hallgatni a vihart,  a szél zúgását, esetleg a ventilátor vagy a porszívó hangját (esetleg mindet egyszerre), ezeket Neked találták ki. Két kedvencemet emelném ki, az első a Sleep Sounds, itt különböző témákat választhatsz, például zápor egy erdőben, tengerpart sirályokkal, vagy utazás a vonaton. Minimálisan bele is nyúlhatsz, például milyen hangos legyen a sirály, vegy legyen-e. A másik (igazából az abszolút) kedvenc pedig az Atmosphere. Itt is témák vannak, de teljesen hangokra szedve, amiket kedvedre válogathatsz és párosíthatsz össze. Például ha egy erdei vízesést hallgatnál, miközben a városból hallod a szirénázó rendőrautókat és alátennél pár focizó gyereket a parkból csak rajtad áll, persze értelmesen is lehet használni. Igaz, hallgathatnánk egy válogatást youtube-ról is, de az meg már annyira 2014 nem?
Egy kis extraként megjegyezném, már kapható olyan füles is, amiben teljesen kényelmesen fekhetsz oldalt a párnádon és nem fedezi fel közben a hallójáratod, direkt erre van kitalálva.

Termékeknél nem írok forrást, egyrészt ott a google , meg még a végén azt hiszitek, hogy az Aliexpress valaki fizet érte.

Ha olvasni szoktunk (nagyon helyes!) lefekvés előtt, nem is gondolnánk, hogy a gyártók mennyire túlléptek már az éjjeli szekrényen álldogáló kislámpától. Hagyományos könyv esetében használjunk irányított meleg

Nem ezt az árnyékolást

fényt és kerüljük az árnyékolást.

A felxibilis állvánnyal rendelkező lámpák könnyen állíthatóak, helytakarékosak és sok esetben állítható a fényerejük is.

Ha esetleg mégsem a nappal együtt kelsz minden reggel, jó ha teljesen sötétben alszol, ébredni viszont nem a legjobb ebben. Sajnos itthon nemigen találkoztam még napfelkelést imitáló ébresztővel, külföldi oldalakon viszont van választék. Még én sem nem találtam meg a nekem megfelelőt, jelenleg ezzel a Xiaomi Yeelightal szemezek.
Ha van tapasztalatod, jöhet. Mostmár menyezeti lámpaként is kapható.

Diéta és folyadék bevitel

Ugye mindenki jól akar kinézni és tudjuk, hogy a hidratáltság is előny.

Első alanyunk régi nagy kedvencem a Myfitnesspal lesz. Ez egy ingyenes mobil app, amivel monitorozhatjuk a diétánkat. Előnye, hogy nagyon jó irányokat ad, számolja külön a makrókat, sőt! egy vonalkódolvasó is van benne, ráadásul a legtöbb élelmiszer már fel is van töltve. Így ha eszel egy natúr joghurtot, csak lehúzod a vonalkódját, megadod, hogy 1 dobozzal ettél és máris hozzáadja a napi beviteledhez a tápértékeket, Te is felvihetsz gyakran fogyasztott dolgokat (ezeket kedvencként is beállíthatod), ha esetleg nem találnád. Ugyan ez a hátránya is, sok termék van sokféleképpen és bénán fenn. Például beírod, hogy csirkepörkölt és olyan értékeket is kidob, amik egyáltalán nem fedik a valóságot. Persze, ha egy kicsit is ért hozzá az ember tudni fogja, melyiket válassza, csak kicsit fárasztó lehet mindig keresgélni. Na de valamit valamiért.

Második a Water Drink Reminder, ami szintén egy naplózó alkalmazás, csak a folyadékfogyasztáshoz. Beállíthatod a célt, illetve, hogy meddig és mennyit kéne meginnod. Például, ha délig nem iszod meg a 2 és fél litered 11 kor már szól, hogy kicsit le vagy maradva, húzzál szépen bele.

Vagányabb alternatíva, ha már okoskulaccsal nyomulunk. Az apphoz hasonlóan az összes feladatot ellátja, csak egy kulacsba van beleépítve.

Edzés

Ha eredményeket szeretnénk, jobb ha egyszerre csak egy dologra fókuszálunk az edzőteremben és ez legyen maga az edzés. Nehéz betartani az 1 perces pihenőidőket, ha két szett között 10 percet csacsogunk messengeren.
Nálunk Google táblázatban vannak az edzéstervek, így mindig kéznél van, könnyen kezelhető (naplózható az edzés), kinyomtatható, de lehetőleg ez legyen az egyetlen ok, amiért a kezünkbe vesszük a telefont, hogy megtudjuk, melyik gyakorlat következik és mekkora súllyal. Vagy bizonyos feladatoknál, használhatunk még időzítőket, ez általában alapfunkció, cserébe semmi extrát nem tud.

A valóban jól működő pulzusmérő eszközök elég drágák egyelőre, a fitnesz karkötőkkel bővebben lejjebb foglalkozom.

Érdekességképp vagyonokért már vannak olyan kompressziós ruházatok, melyek százalékosan mérik az egyes izmok aktivációját. Bámulatos. Ezen a videón megnézheted:

Olvasás, tanulás

 

Szeretem a papír alapú könyveket, de tény, hogy egy E-book olvasó sokkal helytakarékosabb és kényelmesebb. Elfér rajta egy könyvtár, változtathatunk a betűtípuson, méreten, kereshetünk a szövegben és akár szótárazhatunk is, egyetlen érintéssel. Nekem egy Kindle Paperwhite-om van, aki nem ismerné a Kindle előnye, hogy tulajdonképpen minden oldalt „kinyomtat” neked egy speciális papírra (ez maga a képernyő), így lényegében majdnem olyan mintha tényleg egy könyv lapját figyelnéd. A Paperwhite már kapott állítható háttérvilágítást, így este is lámpa nélkül használható. Telefonon és tableten borzalmas olvasni.
Jó szolgálatot tehet az elektronikus olvasásban a Calibre nevű program, amivel mindenféle formátumokat konvertálhatunk az olvasónk kedvére, illetve az Abby Finereader, ami egy karakterfelismerő program, például egy pdf.-ből (ami lényegében képekből áll) le tudja olvasni a szöveget, majd mondjuk Word dokumentummá konvertálja nekünk.

Mivel szinte csak külföldi oldalakat olvasok, a naprakész tudás nagyrésze az interneten ugyanis még mindig angolul található, így nagy segítség, ha nem kell az új szavakat szótár oldalakra másolni. Erre való Chrome alatt a Google Translate beépülő modulja, melyen beállítható, hogy egy dupla kattintás egy angol szóra az oldalon rögtön magyarul jelenjen meg, egy kis buborékban fölötte. Firefoxon ez elég furára sikerült, ott inkább használjuk az S3 google translator-t.

 

Életmód

A Fitness karkötőket a végére hagytam, ugyanis a fent említett dolgok nagy részében partnerek. Monitorozzák az alvásunkat, ami tökéletes arra, hogy megfigyeljük, mennyire befolyásolják azt bizonyos tevékenységek, életmódbeli változtatások, ételek és akár tápkiegek. Ha kell kellemesen ébresztenek, ugyanis jobb egy kis rezgésre ébredni a csuklónkon, mint valami lármára a telefonból és a család többi tagját sem veri fel. A komolyabbak edzés közben is figyelnek, meg tudják különböztetni, hogy éppen sétálunk, futunk vagy úszunk és a telefont is megkereshetjük vele, ha nem találnánk. Ja és természetesen óraként is funkcionálnak. Emellett számolják a lépéseinket, szólnak, ha megtettünk bizonyos távokat (nekem ez pl. napi 6 km), és rezegnek, ha hosszabb ideig inaktívak vagyunk.

A sort a Xiaomi Mi Band második generációjával kezdeném olcsó, viszonylag jól használható, kijelzőt is kapott és már van benne HRV is, azaz figyeli a pulzusod (már amennyire megy neki). Az elődje szintén jó választás és már pár ezresért kapni. Ha az ember komolyabbra vágyik, ott a Fitbit már 100$ felett, valamint a Garmin, Withings és Misfit termékei, de egyiktől se várjunk csodát.

Persze rengeteg okos kütyü létezik még, aminek egy jó része valóban hasznos, de nemigen köthető az egészséges életmódhoz és a sporthoz. Más része pedig már erősen túlzás és felesleges, például: *illesz ide akármilyen „okos” kezdetű összetett szót*.
Én a fentiek egy részét használom, emellett a hálóban az összes lámpa távírányítós, de ennek inkább az a haszna, hogy ha kellemesen elálmosodsz, már nem kell kimászni a jó meleg ágyból, tehát a pihenést segíti :D. Az okos otthon nem hülyeség, főleg energiatakarékosság szempontjából.
Ha valaki nem mozog alapból sem, nem ez lesz a vízválasztó.

Ha kiegészítenéd valamilyen hasznos kütyüvel vagy van tapasztalatod a fentiekkel, esetleg vitatkoznál,ne tartsd magadban, írd meg a cikk Facebook postja alatt!