A bokatörés receptje – Avagy a gyors irányváltás hozzávalói

Bármilyen csapatsportot is űzöl, biztosan láttál vagy találkoztál már -rosszabb esetben még védekeztél is rajta- olyan játékossal, aki bár lehet, nem volt a leggyorsabb futó, de úgy cikázott az emberek között, mintha csak bójákat kerülgetne.

Valahogy így:

Mi különbözteti meg őket az átlag atlétától?

Erősek és kiválóan uralják a testüket. Azaz megfelelő módon használják a rendelkezésre álló lóerőket.

Lehet akármilyen erős motor az autónkban, ha ez nem jut el a kerekekig, nem tudja leadni a teljesítményét. És vica versa, lehet egy forma 1-es autónk is pöpec gumikkal, futóművel és aerodinamikai jellemzőkkel, ha sajnos csak egy ezres Suzuki motorja duruzsol benne, persze elvisz A-ból B-be, de a versenypályán labdába sem rúghatnánk vele. Jó, tudom kicsit autób*zi vagyok, ez van. Amúgy is mit keresne egy labda a versenypályán???

Ma ezt a két összetevőt fogjuk részleteire cincálni, hogy megkapjuk a receptünk valódi hozzávalóit.

  1. Az erő

Ezen belül is elsősorban a maximális erő, tehát maga a mennyiség, ami rendelkezésre áll, viszont ezt befolyásolja a robbanékonyság is, aminek a lényege, hogy a meglévő erő mekkora hányadát tudjuk minél rövidebb idő alatt felszabadítani.

  1. Fejlett propriocepció

Más néven belső érzékelés. Ez egy tudattalan folyamat, melyben az izmokban, inakban és ízületekben található idegek, jeleket küldenek az agynak azok helyzetéről, az őket érő erőhatásokról, mely az információk alapján azonnal koordinálja a mozgást, a pillanat törtrésze alatt.

  1. Az erők elnyelése, avagy a lassítás és megállás képessége

Ha gyors vagy az előny, viszont előbb utóbb meg is kell állnod. Na de nem mindegy, milyen hamar sikerül, sőt ezután esélyes, hogy újra futnod kell, lehet pont az ellenkező irányba. Fontos -és sportolói felkészítésben sokszor mellőzött elem- mennyire gyorsan tudod megfogni az általad generált lendületet (a tested tömegét), majd újra felgyorsulni (1. pont).
Az erősebb autókhoz is masszívabb fékeket gyártanak.
(Jó, jó tudom..)

  1. Repozíció

Irányváltoztatásnál a testedet egy olyan helyzetbe kell hoznod a jelenlegiből, ami maximálisan alkalmas az új irányba történő mozgáshoz, evidensen ezt is a leggyorsabban. Legfontosabbak a lábfej és a tömegközéppont helyzete, illetve az ízületek egymással bezárt optimális szöge az erőkifejtéshez.

Néha a tökéletes testhelyzet sem elég.

Érdekes tény, hogy régebben -sőt lehet néhol még ma is- ezt a “kitámasztást” false step-nek hívták és kifejezetten ellene voltak az edzők, mivel úgy gondolták ezzel időt veszítesz. Ez persze technikailag igaz, de ez a veszteség minimális és sokkal gyorsabbak leszünk ebből a helyzetből.

  1. Ritmus

Adott szituációkhoz jól kell megválasztanod a tempót, fenntartani és kombinálni a  különböző szinteket (tempóváltások). Ha nem esünk ki a ritmusból gyorsabban tudunk reagálni, sokkal flow-szerűbb lesz az egész. Ha aránylag alacsonyan tartjuk a súlypontunk nem csak ezt, de az előző pontot is nagyban megkönnyítjük.

Ezt az egyik legjobb Dj Fresh videóklippel lehetne szemléltetni 😉

 

6. A jó öreg mobilitás

Sosem lehet eleget hangsúlyozni, hiszen amennyire könnyű megtartani -csak szimplán használnod kell-, legalább annyira nehéz visszaszerezni. Persze lehetsz brutál gyors e nélkül is, hozzám is jött már olyan sportoló, aki kifejezetten atletikus volt, aztán a mozgásfelmérésen csúnyán elvérzett. A test gyönyörűen képes elkompenzálni a hiányosságokat, de ezzel limitáljuk a képességeinket és a sérüléseknek is megágyazunk.

Természetesen a felsoroltakon kívül még néhány tényező befolyásolja a végeredményt, de talán ezek a legfontosabbak és a legjobban fejleszthetőek. Edzéseken is ezekkel dolgozunk a sportolóinkkal.

Most, hogy megvannak a hozzávalók lássunk is hozzá a főzéshez!

Az elkészítéshez segítséget itt találsz.

Jó étvágyat!

 

 

Tetszett amit olvastál? Kérdésed van? Leírnád a véleményed? Vitatkoznál?
Tedd meg a cikk Facebook postja alatt!